Dansk Nijmegen Kontingent

Nijmegenmarchen

15.-18. juli 2025

Tilbage til alle nyheder

Camp Heumensoord - Et historoisk perspektiv

22-08-2019 00:00:00 - L. Larsen, Presse & Informationssektionen

Camp Heumensoord, eller Kamp Heumensoord som det hedder på Hollandsk, er lejren syd for Nijmegen by hvor de militære deltagere er indkvarteret under Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, som er marchens officielle navn.

En lejr der kan dateres tilbage til 1962, hvor den dog så helt anderledes ud. En lejr der egentlig ikke ligger i Nijmegen, men i Malden som er byen syd for Nijmegen. En lejr der i mange år bestod af rent militære telte, med undtagelse af spiseteltet, der var halvt så stort som i dag.

Ja, i perioden 1962 til 1988 var alle indkvarteret i mindre militære telte, hvor der ikke var meget mere plads end til et enkelt hold i hvert telt. Telte der kunne være særdeles ugemytlige hvis det regnede – de var nemlig uden bund.

Mange marchgængere i den periode har oplevet vand på ”gulvet” i de telte, og man skulle huske at sætte kufferter og tasker op på sengene når man drog afsted om morgenen, hvis vejrudsigten havde regn på programmet. Der var også til tider behov for at grave render for at lede vandet væk fra teltene.

Der var badetelte hvor badning foregik i et stort rum, til tider stående i 10 til 20 cm vand, når afløbet svigtede. Toiletterne var et sted hvor man kom hinanden ved. En lang rende, hvor der var et lodret bræt mellem hver plads. Lænede man sig lidt frem kunne man lige få en sludder med sidemanden.

Ølteltet var opdelt i tre afsnit. Et afsnit for menige, et afsnit for befalingsmænd af korporal og sergentgrader og bagest et afsnit for officerer. Det menige afsnit yderst sparsomt med bænke og borde, næste afsnit bedre møbler og bedre udvalg i udsalget.

I officersafsnittet var møblerne endnu bedre. Her kunne officererne også købe kaffe og cocnac. Senere blev afdelingerne dog slået sammen. Øl dengang var i dåser, hvilket til tider endte i dåsekampe, hvor også fyldte dåser indgik.

Dåsekampe der til tider måtte stoppes af politiet i lejren. Der var også sport i at hænge flag op i loftet. Tiltag der mange gange endte med at folk faldt ned og kom slemt til skade, og i flere tilfælde måtte udgå af marchen.

Ja, meget er hændt i Camp Heumensoord der i mange år var forbudt område for kvindeligt personel. Kvinderne var dengang indkvarteret inde i Nijmegen by i en særlig kvindelejr med vagter og pigtråd. Kvinderne skulle være tilbage i lejren inden kl. 2200 – i en lejr der var forbudt område for mænd.

Del siden: